Te rog și Mulțumesc

Te rog și Mulțumesc

Bunele maniere reprezintă cel mai de preț bun al fiecărei persoane, indiferent de vârstă. După cum bine se știe cuvintele ”Mulțumesc” și ”Te rog” au fost întotdeauna unele dintre cele mai clare și evidente dovezi ale celor 7 ani de acasă, iar baza acestora se pune chiar în primii ani de viață. Acestea reflectă respect și politețe, dar ajută și la o mai bună comunicare cu cei din jur.

Se spune că din momentul în care se naște bebelușul este bine să vorbim cu el în mod constant chiar daca acesta nu ne poate răspunde. Pe măsură ce crește și începe să vorbească, copilul va imita sunetele și cuvintele pe care le aude, atât cât de bine poate. Capacitatea de a asimila informații este extraordinară, dar la fel și cea de a copia persoanele din jur, în special pe cele dragi: părinții.

Astfel, încă din primele clipe în care începe comunicarea cu copilul este necesar să folosești cuvintele magice: ”Mulțumesc” și ”Te rog”. Pentru a crea o deprindere și copilului, spune ”Te rog” de fiecare dată când îi soliciți ceva și ”Mulțumesc” după fiecare lucru pe care îl primești de la el sau de la cei din jur. Pe lângă faptul că îl va ajuta să folosească în mod natural aceste cuvinte atunci când e cazul, în subconștientul lui se va crea o legătură între aceste cuvinte și faptul că ți-au adus fericire. Din dorința de a revedea aceeași fericire pe chipul tău, copilul va repeta și pe viitor același comportament devenind cooperant în relația cu tine.

În jurul vârstei de 2 ani copii încep să testeze limitele părinților, să vadă ce le poate atrage atenția și cum pot obține ceea ce vor prin diverse metode. În funcție de tipul de personalitate, copii pot reacționa prin a arunca obiecte sau mâncare, a țipa sau a plânge, a se tăvăli sau a da din picioare. Faptul că acestor două cuvinte li se atribuie termenul de cuvinte magice nu este deloc întâmplător și să vă explic și de ce am ajuns la această concluzie.

Am observat de-a lungul timpului că în situația în care copilului are o reacție asemănătoare cu una dintre cele enumerate mai sus, folosirea cuvântului ”Te rog frumos” îl ajută să își schimbe starea. Indiferent cât de supărat este, în momentul în care rostește cuvântul magic se calmează, parțial sau total, pentru că știe că după ”Te rog” va primi o soluție la supărarea lui. Astfel chiar dacă nu ești de acord cu solicitarea lui, roagă-l să spună cuvintele magice, iar ulterior oferă-i 2 variante din care sa aleagă. Fiind mai liniștit va fi dispus să îți asculte variantele. Și pentru că exemplele sunt întotdeauna de mare ajutor, iată 2 situații care descriu concret folosirea ”Te rog”.

        Ești de acord cu solicitarea lui:

Copil: Vreau bomboană!

Părinte: Aș vrea să folosești cuvântul magic/Știu că îți plac bomboanele, însă este necesar să folosim cuvintele magice ca ele să vină la tine/Cred că nu am auzit cuvântul magic, este posibil să îl mai folosești o data, te rog?

Copil: Te rog frumos vreau bomboană!

Părinte: Sigur că da/Sunt de acord să îți dau bomboană după ce mâncăm supă/Vrei o bomboană cu portocale sau vișine?

        Nu ești de acord cu solicitarea lui:

Copil: Vreau suc!

Părinte: Aș vrea să folosești cuvântul magic/Știu că îți place sucul, însă este necesar să folosim cuvintele magice ca el să vină la tine/Cred că nu am auzit cuvântul magic, este posibil să îl mai folosești o data, te rog?

Copil: Te rog frumos vreau suc!

Părinte: Sunt de părere ca atunci când bei suc te doare burtica. Am putea în schimb să facem împreună o limonadă delicioasă sau un ceai de fructe în care să punem cuburi de gheață ca să se răcească mai repede (copii sunt fascinați de ideea cubului de gheață care se topește). Ce alegi, limonadă sau ceai de fructe?

Deși inițial va folosi aceste cuvinte doar în acele momente în care îi este amintită folosirea acestora, în jurul vârstei de 3-4 ani, va începe să te surprindă în mod plăcut. La început le va folosi ocazional, însă încet-încet vor veni din propria inițiativă. Satisfacția este de neegalat în acele momente.

Deși pare prea simplu ca să funcționeze, este o metodă testată și eficientă. Repetiția este mama învățăturii așa că perseverează cu multa răbdare și rezultatele nu vor întârzia să apară în comportamentul și vocabularul copilului tău.

Leave a Reply