Soluții constructive la năzbâtiile copilului

Soluții constructive la năzbâtiile copilului

Copii sunt mereu plini de energie, cu o imaginație fără limite și mereu în căutarea de a face ceva interesant care să le țină nivelul de adrenalină la cote ridicate. Se întâmplă uneori ca ceea ce fac să nu fie ceea ce ne dorim noi întrucât nu corespunde cu modul de educare ales sau chiar să îi pună în pericol.

Când are loc un eveniment care nu este în concordanță cu ceea ce ne dorim noi pentru ei, primul impuls este să le atragem atenția, însă din păcate acest lucru nu are rezultate pozitive pe termen lung. În momentul în care copii sunt apostrofați, creierul lor are tendința să blocheze informațiile și automat să respingă tot ce li se comunică. Critica le scade stima de sine și nivelul de cooperare, se vor spune lucruri la supărare, iar situația poate scăpa cu ușurință de sub control.

O abordare a acestor tipuri de situații este ascultarea și identificarea unei soluții împreună pentru situația creată, precum și lucruri de evitat pe viitor. În funcție de vârstă, copii au capacitatea de a reține mai multe sau mai puține informații, iar capacitatea lor de a găsi singuri soluții nu este mereu cea mai dezvoltată. Aici putem să intervenim pentru a-i ajuta să structureze informațiile de reținut și să le sugerăm idei atunci când sacul lor cu idei s-a terminat.

Punând accentul pe lucrurile care pot fi îmbunătățite și prin stimularea lor de a găsi soluții le va crește încrederea în puterile proprii. Pe viitor se vor transforma în adulți responsabili care se pot descurca în situații dificile și complexe.

Iată ce metode am aplicat noi în acest sens adăugând de fiecare dată și o doză de răbdare 🙂

  1. Lasă-te pe vine pentru a fi la același nivel al ochilor pentru a percepe idea de comunicare de la egal la egal
  2. Asigură-l ca îi înțelegi sentimentele
  3. Transmite-i că indiferent ce se va întâmpla vei fi alături de el
  4. Încurajează-l să discutați despre problema lui și arată-i disponibilitatea de a găsi o soluție împreună
  5. Sugerează-i soluții din care poate alege dacă nu este suficient de mare să găsească el
  6. În funcție de vârstă, copii rețin 2-3 lucruri așa că ar bine ca numărul de soluții identificate să nu depășească acest număr
  7. Numărați împreună pe degete soluțiile sau notațile dacă știe să citească
  8. Asigură-te că este de acord cu fiecare lucru enumerat
  9. Recapitulați împreună soluțiile cu voce tare

Nu uita că exercițiul este mama învățăturii așa că pe măsură ce veți repeta aceste tehnici vor veni în mod natural și veți avea doar de câștigat. Copiii cooperanți și în siguranță vor avea întotdeauna părinți fericiți.

Dacă ai testat și alte tehnici care au funcționat te rog lasă un comentariu pentru a le încerca si noi 🙂

*Photo by Ben Wicks on Unsplash

Leave a Reply