Școala în pandemie

Școala în pandemie

Nebunia coronavirus ne-a schimbat complet viața așa cum o știam de câteva luni bune. La început am avut speranța că totul va trece repede ca o boală sezonieră, că cele 3 luni de școală online până la vacanță vor fi doar un mic episod și că noul an școlar ne va aduce înapoi bucuria normalității.

Iată că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, astfel că anul școlar 2020-2021 a venit cu o serie de întrebări, îngrijorări, schimbări de la o zi la alta și mult efort din partea celor mari pentru a susține educația celor mici. Prima zi de școală a fost doar începutul.

La școala lui Adrian s-a hotărât că vor merge o săptămână la școală și o săptămână vor face școală online. Însă am auzit și varianta full online sau o zi la școală și o zi online. Bineînțeles că versiunea online este adaptată de fiecare profesor, însă implicarea părinților mi se pare esențială la elevii din clasele primare.

La noi, în prima săptămână de școală, partea online a funcționat prin trasmiterea temelor pe platforma Google Classroom și trimiterea înapoi a temelor finalizate.

Ulterior lucrurile au început să se așeze și cursurile au început să se desfășoare în sincron. Jumătate din copii sunt în clasă la școală, iar jumătate participă de acasă live la lecție. În săptămâna în care Adrian este la școală toată lumea e relaxată. Lui îi place să meargă la școală, iar noi avem doar o mică temă pentru acasă.

Lucrurile se schimbă însă în săptămâna în care se conecteaza online la școală. Acasă puterea de concentrare scade, distragerea atenției se mainfestă la fiecare pas și rămâne în urmă cu ce se întâmplă efectiv în clasă. Bineînțeles că mai apar probleme de sunet, microfon sau zgomote de fundal la ceilalți colegi. Ulterior trebuie verificat că ce s-a lucrat în clasă este completat și pe caiete, plus efectuarea temei. Iar la final urmează ședința foto a tuturor caietelor și trimiterea pozelor.

Dacă inițial poate părea că săptămâna cu școala online este mai puțin solicitantă pentru că nu mai există drumul spre școală și înapoi, în realitate stresul este mai mare. Noi suntem într-o continuă alertă pentru a-l susține cu tot ce putem atât fizic, cât și emoțional.

Este o perioadă tare complicată, atât pentru copii, cât și pentru adulți, însă sperăm că totul va deveni o rutină și la un moment dat vom vedea și luminița de la capătul tunelului.

La voi cum se desfășoară școala și care sunt provocările pe care le aveți?

*Photo by Thomas Park on Unsplash

Leave a Reply