Recompense și pedepse

Recompense și pedepse

Creșterea unui copil în prezent poate fi uneori dificilă întrucât există constant factori externi care ne pun la încercare. Recompensele și pedepsele par să fie două metode care încă se folosesc în multe familii pentru a oferi o educație celor mici, însă noi am hotărât să nu apelăm la ele.

Iată de ce spun asta:

  1. Recompensele

Se prezintă sub mai multe forme: ”Dacă mănânci tot din farfurie, primești desert” sau ”Dacă duci gunoiul primești bani de buzunar”. Dar cât poate să funcționeze acest lucru? La un moment dat copilul nu va mai fi motivat de aceste recompense și obișnuit așa nu va mai lua în serios ce este necesar să facă. Pe de altă parte, pe măsură ce cresc, recompensele vor trebui să fie din ce în ce mai mari și se va ajunge într-o situație de tensiune.

Astfel că în loc de ”Dacă mănânci tot din farfurie, primești desert” noi am folosit abordarea ”Corpul are nevoie de multe lucruri ca să se dezvolte și să ai un creier care să te ajute să descoperi lucruri noi. Avem și desert și îl vei putea mânca după termini dacă mai este loc sau mai târziu.”

În loc de ”Dacă duci gunoiul primești bani de buzunar” i-am explicat că este important să ne ajutăm unii pe alții pentru că așa vom avea mai mult timp să facem lucruri împreună. Nevoia de bani nu va fi condiționată de ajutorul său, ci de necesitatea lucrurilor pe care va dori să le achiziționeze sau bugetul pe care îl avem.

2. Pedepsele

Nimeni nu este perfect. Cu toții greșim, iar ca adult nu mi-ar plăcea să fiu pedpsită pentru lucrurile pe care nu reușesc să le fac corect din prima. Ceea ce mi-ar plăcea este să mi se explice unde am greșit și ce aș putea să fac pe viitor să nu mai ajung în aceeași situație.

Bineînțeles că atunci când vine vorba de copiii, în cele mai multe cazuri nu vor reuși să evite situațiile pe viitor din prima. Cu toate astea, cu puțină răbdare se pot rezolva lucrurile.

Pentru noi, lipsa pedepselor a deschis calea unei colaborări foarte frumoase cu băiatul nostru. Astfel el știe că orice s-ar întâmpla nu va fi pedepsit, vom găsi împreună o soluție și nu a simțit nevoia să mintă. De asemenea, faptul că lucrurile pe care și le dorește nu sunt condiționate, îi permite să se concentreze la ce îi place și la ce este important.

Tu ce metode ai folosit pentru a înlocui clasicele recompense și pedepse?

*Photo by Morning Brew on Unsplash

Leave a Reply