Prima săptămână de diversificare

Prima săptămână de diversificare

Diversificarea mâncării bebelușului este un pas important în viața acestuia întrucât o nouă lume a gusturilor i se va deschide. Pe unele le va adora, iar la altele va ține buzele strânse astfel încât să nu își poată face loc vreo picătură.

Pentru că este o nouă etapă este necesar ca trecerea la mâncarea solidă să fie facută cu grijă la eventualele alimente alergenice sau care nu sunt potrivite pentru vârsta celui mic.

Părerile sunt împărțite legate de momentul în care ar trebui începută diversificarea, ce tip de diversificare ar fi mai potrivită, ce alimente să fie primele adăugate în meniul bebelușului, precum și semnele că acesta ar fi pregătit pentru acest nou pas.

Ei bine, la primul copil am început diversificarea la 5 luni la recomandarea medicului pediatru întrucât primea lapte praf, era un bebe mare și părea că laptele nu mai este suficient pentru a se sătura. Am început cu piureuri de legume, iar ulterior am introdus fructele. Totul a decurs bine, nu a dezvoltat alergii și spre norocul meu a fost un bebe mâncăcios indiferent de ce era în farfurie. Am folosit varianta clasică, adică pireuri administrate cu lingurița.

Având în vedere că de la diversificarea primului copil și diversificarea celui de al doilea au trecut 8 ani, m-am mai interesat, am citit diverse articole, am vorbit cu pediatrul și am ajuns la concluzia că voi urma aceiași pași. Astfel am început diversificarea tot la 5 luni cu piure de legume pe care îl servim la în jurul orei 13.00.

Pentru că cel mai simplu este sa ai o listă concretă, o sa detaliez mai jos ce alimente am folosit în prima săptămână:

Ziua 1-4: dovlecel + morcov + păstârnac

Am citit că dovlecelul are efect laxativ așa că l-am combinat cu morcov pentru a nu se constipa, iar păstârnacul nu are un gust prea puternic. Am folosit bucățele mici întrucât la început mănâncă câteva lingurițe. Le-am fiert timp de 10 minute și apoi le-am facut piure cu blender-ul vertical întrucât se descurcă foarte bine cu cantități mici.

Ziua 1-4 de diversificare
Piure ziua 1
Piure de legume

Ziua 5: dovlecel + morcov + păstârnac + ardei capia

Ziua 6: morcov + păstârnac + ardei capia

Ziua 7: dovlecel + ardei capia

Ziua 8: cartof dulce + ardei capia + mocov

Până acum totul a decurs bine, bebe nu s-a constipat și nici nu s-a deranjat la burtică, nu a dat semne de alergii și are scaun de 2-3 ori pe zi. După 1 săptămână bebe a ajuns să mănânce aprox 50 de grame de piure.

Am primit de la pediatru câteva reguli pentru începerea diversificării pe care le găsiți mai jos, care sper să fie de ajutor în această nouă etapă a vieții bebelușului:

Reguli diversificare
Reguli diversificare

Pentru hrănire am folosit:

lingurita cu varf moale silicon Minut Baby și este minunată pentru că vârful este moale și nu se lovește la gingii, dar suficient de adâncă să nu se răstoarne conținutul

castroane Tommee Tippee Esential deoarece au fundul plat și se răstoarnă mai greu, dar și pentru că sunt mai largi și se răcește mai ușor mâncarea fierbinte

La tine cum a decurs diversificarea? 🙂

*Photo by Shalev Cohen on Unsplash

Leave a Reply