Plânsul bebeluşului

Plânsul bebeluşului

Bebeluşii plâng şi asta nu e ceva nou pentru nimeni. Ei plâng atunci când le este foame, când le este frig, când au nevoie de un scutec curat, când le este somn, când le este frică sau când îi doare ceva.

Ce poate este o noutate este că sunt situații în care deşi sunt îndeplinite toate de mai sus ei totuşi plâng. Cred că există acele momente în care pur şi simplu au nevoie de afecțiune sau de o îmbrățişare şi nu ştiu cum să ne spună acest lucru prin cuvinte. Oare îi răsfățăm dacă le oferim prea multe îmbrățişări?

Haideți să ne punem puțin în locul lor. Dacă noi adulții am vrea să primim o îmbrățişare de la partener sau parteneră şi am fi constant refuzați din diferite motive ne-am simți frustrați. Dar dacă nu am putea nici să comunicăm acest lucru? Cu siguranţă că la un moment dat am ajunge şi să plângem, atât din cauza neputinței, cât şi din cauza respingerii. Gândiți-vă că pentru copiii emoțiile se simt mult mai tare decât le resimt adulții. Astfel că pentru ei o astfel de respingere este mult mai dureroasă.

Dar dacă ar veni copilul cel mare de la şcoală şi ar spune că este trist din cauza unui conflict? Sau pur şi simplu ar plânge fără să spună nimic, copleşit fiind de emoția conflictului? Cred că fiecare dintre noi ar încerca să îl asigure că îi este alături, i-ar oferi o îmbrățişare ca să îl ajute să se liniştească şi să reuşească să treacă peste acel moment. Iar abia ulterior am discuta despre cele întâmplate, când copilul ar intra într-o zonă de confort.

Şi dacă noi ca adulți ne dorim afecţiune, pe copiii mai mari îi liniştim cu îmbrățişări şi cuvinte calde, atunci şi bebeluşii ar trebui să primească toată afecţiunea de care au nevoie sau pe care şi-o doresc fără a ne face griji că se vor obişnui în brațe.

Eu nu cred în copiii răsfățați, ci doar în copiii care îşi doresc afecțiune şi au nevoie de compania celorlalţi. Deşi poate sunt momente în care această nevoie poate fi copleşitoare, trebuie să avem în vedere că această perioadă nu va dura la nesfârşit. Va veni un moment în care se va întoarce roata. Vom dori noi să îi îmbrățişăm şi ei ne vor spune că sunt prea mari pentru asta.

Aşa că nu mai sta pe gânduri. Ia-ți bebeluşul în brațe de fiecare dată când ai ocazia, acoperă-l cu pupici şi bucură-te de fiecare astfel de moment. Timpul trece mult prea repede aşa că profită de fiecare ocazie.

*Photo by Selenay Balkan on Unsplash

Leave a Reply