O relație bună între frați

O relație bună între frați

Una dintre dorințele cele mai importante ale unui părinte la venirea unui frate este ca aceștia să se înțeleagă, să se iubească și să aibă o relație armonioasă. În realitate lucrurile nu vin întotdeauna în mod natural, iar pentru a pune bazele acestei relații de o viață este nevoie de lucru din prima zi.

În cazul în care copii au sexe diferite și mai există și o diferență de vârstă, lucrurile devin și mai provocatoare, însă nu imposibile.

Citeam de curând în cartea Creierul copilului tău despre relația dintre copii:

“…daca vrei să dezvolți relații strânse pe termen lung între copii tăi, gândește-te la ele ca la o ecuație matematică, unde nivelul de bucurie pe care îl au în comun ar trebui să fie mai mare decât conflictul dintre ei.”

“…oferindu-le activități care produc emoții și amintiri pozitive, vei crea legături puternice între ei și vei pune bazele unei relații care are șanse bune de a rămâne solidă pentru tot restul vieții.”

Citind aceste rânduri am pornit la treabă și am încercat să găsim tot felul de activități haioase de făcut împreună, să creem momente emoționale și să câștigăm zâmbetele ambilor copii cu fiecare ocazie pe care o avem în viața cotidiană.

Fetița noastră are acum 5 luni, iar relația dintre ea și fratele ei mai mare este minunată. Iată câteva din lucrurile pe care le-am făcut în aceste luni:

Apropierea fizică

Apropierea fizică este foarte importantă în viața copiilor așa că ne-am asigurat că vor avea parte de ea din primele zile. Cu ajutorul nostru, a pernelor și sub supraveghere bebe a stat în brațele frățiorului de la început și a primit și pupici.

Implicarea în activitățile legate de bebe

Orice activitate care ține de bebeluș este nouă pentru fratele mai mare și trebuie încercată. Așa că nu am zis nu atunci când a fost vorba despre împins căruțul, pregătit scutecul, pregătit apa pentru băiță, pus centura în mașină și alte lucruri legate de bebe.

Masa împreună

Atunci când bebe este treaz luăm masa împreună, chiar dacă nu mâncăm toți în același timp. Asta a fost una dintre primele activități pe care le-am putut face în patru și este un moment grozav de socializare.

Momente haioase și amintiri pozitive

Zâmbetele sunt unul dintre indiciile care te asigură că ești pe drumul cel bun, așa că profităm de fiecare ocazie să le obținem. Cântăm impreună, vorbim pe voci, facem fețe haioase, simulam răspunsurile bebelușului și îl implicăm în tot ceea ce facem chiar dacă nu participă activ încă.

Timp în doi

Chiar dacă este vorba despre câteva minute zilnic, timpul petrecut în doi este unul dintre momentele în care frații se conectează și este magic. Fratele cel mare îi citește, îi explică diferite lucruri, îi cântă, îi aduce jucării și se joacă împreună.

Sper ca ideile puse în practică de noi să fie de folos și să aibă succes la fel de mare ca în familia noastră. Dacă ai și tu trucuri pe care le-ai încercat nu ezita să le adaugi în comentariu 🙂

Leave a Reply