„Copilăria este regatul unde nu moare nimeni.” (Stephanie Meyer)
Iar a trecut weekendul repede ca gândul. Iar este LUNI. Te uiți la cel mic și te cuprinde nostalgia. Când a trecut timpul? Când a crescut puiul tău mare? Dar tu? Tu când ai crescut mare?
Închide ochii. Îți amintești când te jucai de-a mama și de-a tata sau de-a doctorul? Sunt jocuri pe care generații întregi le joacă precum niște automatisme. Ele ne vin firesc în minte și le interpretăm cu plăcere.
Știai oare că aceste jocuri de rol sunt o etapă importantă în dezvoltarea copilului?
Jocul de rol este considerat o artă magică a imitației și a prefacerii. În cadrul jocurilor de rol, copilul reproduce fictiv o situație reală (personaje, fenomene, funcții, relații) într-un scenariu prestabilit. Copilul învață prin experiență, devenind „actor” pe scena micului său univers. Astfel, el are ocazia să învețe lucruri noi, să își formeze convingeri și să înfrunte situații complicate, în care se vede nevoit să inventeze soluții creative pentru a le depăși.
Experții în psihologia copilului, au demonstrat că jocul de rol folosește și stimulează nu doar latura emoțională, limbajul sau abilitățile motorii, ci are un rol esențial în dezvoltarea inteligenței celui mic. Jocul de rol determină formarea unor conexiuni sinaptice la nivel cerebral. Cu cât se formează mai multe conexiuni de acest fel, cu atât copilul devine mai inteligent.
Jocul de rol apare în mod spontan la vârste fragede, de la 2 ani sau chiar mai devreme și poate continua până la maturitate, cei mai norocoși devenind actori.
Care sunt avantajele jocului de rol pentru cei mici?
👉Copilul îţi arată şi îţi spune ce simte în legătură cu lucrurile importante din viaţa lui
👉Învaţă empatia
👉Descoperă cum poate rezolva anumite probleme
👉Află ce simt şi cum trăiesc alte persoane
👉Îşi găseşte curajul de a se exprima liber, pentru că o va face prin intermediul personajului
👉Îşi exersează şi dezvolta imaginaţia.
Idei de jocuri de rol:
✨Imitarea lui mami și a lui tati (permite-i copilului să te imite și să te ajute când faci curățenie și să reproducă anumite comportamente ale tale, precum gătitul, vorbitul la telefon etc)
✨Imitarea unor situații reale de viață (cu ajutorul jocului de rol copilul poate scăpa de frica de medic sau alte fobii și temeri legate de anumite persoane sau situații din viața reală, cum ar fi clovnii, Moș Crăciun etc)
✨Jocul de-a îmbrăcatul (dă-i hainele potrivite și cel mic se va transforma pe loc în Superman sau într-o prințesă)
✨Reconstituirea unor scene de poveste
Tu și micuțul tău vă jucați jocuri de rol? Care este personajul lui preferat?
Un articol marca Iuladi Kids