Să învățăm să împărțim

Să învățăm să împărțim

Altruismul este una dintre cele mai nobile caracteristici ale fiinţei umane. El poate fi sădit în sufletul copilului nostru, începând cu primele interacţiuni ale acestuia.

E important să-i învăţăm pe cei mici să dăruiască un zâmbet, respect, atenţie, iubire şi jucării fără să aştepte nimic în schimb. Aceste lucruri se învaţă din primii ani de existenţă, numai dacă există în familie un model de comportament favorabil. Când cei mari dăruiesc şi se bucură alături de cei mici, şi copiii vor vrea să dea cadouri.

Știm, însă, că nu întotdeauna ”a împărți” și ”a dărui” se întâmplă cu ușurință, când vine vorba de copiii noștri. Fie că e vorba de frați, colegi, parteneri de joacă sau chiar noi, părinții, copiii nu văd mereu cu ochi buni împărțitul jucăriilor sau dulciurilor.

Nu este cazul să te îngrijorezi. Nu ai un copil rău intenționat sau un viitor adult egoist. Sunt reacții perfect normale pentru vârsta copilăriei, când simțul proprietății este destul de acut. De aceea are adulți în jurul lui, pentru a-i încuraja gesturile de altruism.

Iată câteva metode la care poți apela:

1. Mereu important: fii exemplul lui personal! Inițiază conversații în care să verbalizezi aceste noțiuni. ”Vreau să împart ciocolata mea cu tine.”, ”Tati, am făcut cafea și pentru tine.”, ”Să citim povestea de seară împreună cu surioara ta.” Lasă-l să te vadă dăruind, luând, făcând compromisuri, gândindu-te la cei din jur. Spune mereu ”Te rog!” și ”Mulțumesc!” lăsând să se vadă satisfacția de a dărui.

2. Dacă e distractiv, e și mai bine. Îndreptați-vă către jocuri de echipă, către alternarea sarcinilor, către proiecte care presupun cooperare. Astfel va conștientiza locul și importanța persoanei de lângă sine. Până la împărți, mai e doar un pas.

3. Stabiliți împreună ce jucării nu sunt spre a fi împărțite sub nicio formă, înainte de a vă întâlni cu alți copii. Găsiți un loc aparte pentru acestea, așa încât musafirii sau partenerii de joacă să nu aibă acces la ele. La toate celelalte jucării, toți copiii au acces.

4. Timpul decide. Setați împreună limite de timp. Un copil poate folosi piesele de Lego pentru a construi ceva timp de 5 minute. La expirarea timpului, el trebuie să le dea următorului copil.

5. Faceți schimb. Învață-l să ofere la schimb o jucărie, atunci când solicită o alta de la copiii din jur.

6. Arată-ți aprecierea atunci când împarte. Când simte că face un lucru bun, iar laudele și încurajările tale sunt cea mai mare recompensă, va continua să o facă.

7. Implică-l în acțiuni caritabile. Perioada sărbătorilor este cel mai bun moment pentru a face acest lucru. Explică-i într-un mod cât se poate de blând că există copii care au mai puține lucruri decât are el. Și cât s-ar bucura un astfel de copil dacă i-ar fi dăruită o jucărie, carte, hăinuță.

În final, respectă-i acel ”Al meu!”. Susține-l, explicându-le celor din jur că este noua lui jucărie preferată și că în acest moment nu este dispus să o împartă. Trebuie, însă, să îi încurajăm și pe ceilalți copii să spună ce simt în legătură cu refuzul prietenului lor.

Copiii nu rămân egoiști. Adultul generos și plin de compasiune, dispus să împartă, este copilul care a văzut aceste lucruri în jurul lui. Tu ce metode ai aplicat?

Un articol marca Iuladi Kids

Leave a Reply