Îi scoatem sau nu îi scoatem afară pe cei mici, dacă este frig?

Îi scoatem sau nu îi scoatem afară pe cei mici, dacă este frig?

Știai că există termenul de „tulburare de deficit de natură”? E un nume dat de un jurnalist american faptului că astăzi copiii petrec tot mai puțin timp liber în natură. Sigur, nu este vorba de o tulburare în adevăratul sens al cuvântului, ci un semnal de alarmă pe care acesta îl trage asupra acestei probleme.


Cu siguranță îți amintești de momentele din copilăria ta în care zburdai, alergai, te jucai în pământ sau noroi, săreai în bălți și, în mod sigur ai observat, iar specialiștii în dezvoltarea copiilor confirmă, că cei mici petrec semnificativ mai puțin timp afară, în natură.

Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Departamentul de Sănătate Publică a SUA (CDC), copiii ar trebuie să petreacă măcar 60 de minute afară în fiecare zi, chit că este vară, chit că este iarnă.


Cei mici pot fi scoși și când afară sunt temperaturi scăzute, când este ger, când ninge sau chiar când plouă, atâta timp cât te asiguri că îmbrăcămintea copilului este adecvată și că acesta se simte confortabil.


Dincolo de aspectele legate de sănătate, joaca liberă, nestructurată, în natură, cu experimentele și descoperirile ei, le îmbunătățește copiilor motricitatea fină și grosieră, echilibrul și sentimentul de autonomie. De asemenea, ei vor avea parte de un joc senzorial prin expunerea la lumini, umbre, frig, cald, vânt, stropi de ploaie, apa rece din bălți, noroiul moale și cleios, colbul cald și prăfos, sunetele păsărilor, foșnitul frunzelor, gustul unui fir de iarbă.


În plus, fiecare oră petrecută în natură le dezvoltă capacitățile executive – cele care se ocupă cu luarea deciziilor, asumarea riscurilor, calcularea următorului pas. Iar toate aceste lucruri sunt cărămizi bine cimentate la temelia stimei lor de sine – cu alte cuvinte, vei avea copii mai îndrăzneți, curajoși, siguri pe ei, mândrii de realizările lor și capabili să extragă informații din experiențele lor precedente.


Așadar, joaca în aer liber a celor mici trebuie încurajată chiar și în sezonul rece, chiar dacă vorbim despre un timp mai scurt petrecut afară.
Nu există vreme urâtă, ci doar haine nepotrivite.

Un articol marca Iuladi Kids

Leave a Reply