🆘Viața noastră a devenit extrem de aglomerată. Suntem mereu pe fugă, mereu prinși cu activitățile cotidiene, încât uităm cât de multă nevoie au copiii noștri de conectare. Copiii AU NEVOIE să ne simtă și să simtă că sunt centrul atenției noastre.
🎈Ei sunt biologic conectați pentru a avea nevoie de un atașament sigur, iar atunci când nu îl primesc, domnește haosul. Atunci când nevoia de conectare este satisfăcută, copiii devin mai răbdători și sunt mai capabili să se autoregleze și să învețe.
🌪Dacă comportamentul frustrant și haosul vă sunt prieteni apropiați, un TIMP SPECIAL, dedicat activităților făcute împreună, zilnic, poate fi răspunsul.
🎈Timpul special este un concept simplu cu rezultate mari. Cea mai bună parte? Nici măcar nu necesită o grămadă de răbdare sau tone de timp.
🎈Timpul special petrecut alături de copilul tău presupune rezervarea a zece minute pe zi pentru a vă conecta, fără distrageri, într-un mod care să îi permită celui mic să conducă jocul și interacțiunile.
❗Nu îți face griji! Nu trebuie să fie perfect!
❗Perioada scurtă de timp este ceea ce face ca timpul special să fie atât de benefic.
❤️Timp de zece minute putem fi răbdători și cu adevărat prezenți, iar copiii noștri se dezvoltă armonios datorită prezenței noastre. Făcând din asta un obicei, vei ajunge să îți descoperi copilul în moduri neașteptate și vei știi ce îl face cu adevărat să se simtă iubit și fericit.
❤️Este o vorbă care spune că „🍎Un măr pe zi ține doctorul la distanță.”, așa că nu văd de ce nu am putea inventa ceva nou: „10 minute pe zi, petrecute alături de copilul tău, ține tantrumurile la distanță (sau măcar putem spera la asta).”
Dacă te gândești că ai deja suficiente pe cap pentru a te gândi și la alte activități speciale, îți spun să îți iei un pix și o foaie, pentru că îți voi lăsa câteva sugestii care să îți vină în ajutor. 🖋📖
👉Vorbiți, discutați, povestiți, inventați.
Doar nu te gândeai că inventez alt tip de roată? De cele mai multe ori, soluția este mai simplă decât pare. Fii curioasă! Arată-te interesată de pasiunile lui și neștiutoare în acest domeniu. Și nici nu ai nevoie de timp special pentru asta. Poți porni o conversație în mașină sau în timp ce toci legumele pentru mâncare. The sky is the limit!
👉Faceți împreună activități gospodărești.
Știu că se va lungi curățenia pe timp nedeterminat și pusul vaselor la locul lor va dura o veșnicie, dar implicarea celor mici în treburile familiei îi învață să fie responsabili, independenți și le crește stima de sine.
👉Petreceți timp în natură
👉Pictați, desenați, decupați, pe scurt, faceți lucru manual.
Nu te complica. Menține totul cât mai simplu posibil, cu materiale pe care le ai la îndemână, iar pentru idei e plin internetul.
👉Jocuri senzoriale și explorare
Deja ți s-a făcut pielea ca de găină când ți-ai imaginat mizeria care rămâne în urma unui joc senzorial? Eu îți zic să nu te grăbești și să îți amintești că e vorba de relaxare și conectare. Dă-ți voie să explorezi și să fii iar copil. Jucați-vă cu făina, frământați aluat, fă spumă colorată și ideile pot curge. Lasă curațenia pe mai târziu!
👉Strânge toată familia în jurul unei mese și jucați jocuri potrivite vârstelor celor mici. Nu cred că trebuie să îți spun că distracția este garantată, iar stresul unei zile de muncă dispare ca prin minune.
👉Citiți împreună. Fă din citit un ritual al vostru. Contează mai mult decât poți crede și e benefic nu doar pentru dezvoltarea mentală a copilului, ci și pentru cea emoțională.
❗️Alege câteva dintre lucrurile care crezi că vor funcționa pentru familia voastră și notează-le.
❗️Lipește lista pe frigider și aruncă o privire de câte ori te simți neinspirată.
PS1: 🤗Este absolut în regulă să repeți activitățile de mai multe ori. Cel mai important lucru este să găsești o modalitate de a-i oferi copilului conexiunea de care are nevoie, oferindu-ți, în același timp, permisiunea de a o lua mai ușor.
PS2: 🔎Ne-ar plăcea să ne completăm lista cu idei venite de la tine așa că nu ezita să ne lași un comentariu 🙂
Un articol marca Iuladi Kids