Educația Financiară la copii

Educația Financiară la copii

Poate te întrebi când e cel mai potrivit să începi să vorbești despre bani cu micuțul tău. Încă de mic, copilul trebuie să aibă cunoștințe din acest domeniu. Psihologul Gaspar Gyorgy afirmă că: „Educația financiară a copiilor poate începe cât mai devreme posibil, chiar de la trei ani și un pic. Există studii care arată că vârsta aceasta este optimă și este puternic corelată cu succesul financiar al copilului în viață.”

Pentru a-l ajuta pe cel mic să înțeleagă ce înseamnă educația financiară, folosește un limbaj simplu, cu foarte multe exemple din lumea reală sau chiar creează jocuri despre informațiile pe care vrei să i le oferi.

Copiii învață mult mai ușor prin metoda exemplului, prin joc sau chiar prin lecturi interactive, așadar ei vor înțelege mult mai repede și mai plăcut informațiile cu privire la:

👉Cum se câștigă banii?

Cel mic trebuie să înțeleagă că banii se câștigă prin muncă proprie, iar acest lucru poate fi ușor de învățat dacă îi stârnești interesul. Iată câteva metode:

🍀Roagă-l să te ajute cu treburile casnice: să strângă jucăriile și să le pună într-un loc pentru depozitare, să aducă vesela de pe masă la chiuvetă sau să își strângă hainele într-un dulap sau în coșul pentru rufe.

🍀Pentru fiecare lucru pe care-l face, îi poți oferi o sumă modică de bani, însă în același timp, dă-i oportunitatea să aleagă dacă vrea să-i cheltuiască imediat sau dacă ar vrea să strângă mai mulți pentru a-și cumpăra o jucărie, o carte, o haină etc pe care și-o dorește de mult.

🍀Joacă jocuri de societate precum Monopoly, Banii – cărți de joc educative, Stock Exchange Game, Money Bags, Game of Life și alte jocuri asemănătoare.

🍀Citiți împreună cărți pentru copii! Unele narațiuni din acestea vă vor duce cu gândul la educația financiară, iar de aici îi vei putea oferi exemple din viața reală.

👉La ce se folosesc banii💰

Cei mici își doresc des lucruri și nu pot face diferența între dorință și necesitate (la drept vorbind, și nouă ne e greu să facem această diferență), astfel că uneori e greu să accepte că nu pot primi jucăria dorită. Pentru a te asigura că înțeleg întocmai la ce sunt folosiți banii, îi poți explica celui mic că există mai multe tipuri de cheltuieli, astfel:

🍀Cheltuielile pentru casă: întreținere, facturi, lucruri necesare, electrocasnice, consumabile etc

🍀Cheltuielile pentru mâncare: produsele alimentare pentru mâncarea de acasă

🍀Cheltuielile pentru educație

🍀Cheltuieli pentru vestimentație

🍀Cheltuieli pentru dorințe: excursii, cadouri, obiecte sau activități cu însemnătate simbolică, vizite la film, muzeu, parcul de distracții etc.

Pentru ca cel mic să înțeleagă valoarea banilor, învață-l care sunt bancnotele și monedele, apoi lasă-l pe el să plătească la magazin. Copilul va înțelege că fiecare lucru achiziționat costă și că banii sunt, într-adevăr, limitați‼

️Ne dorim copii care să crească și să se dezvolte armonios, copii care să nu mai repete greșeli din trecut, astfel că educația financiară îi va ajuta să înțeleagă mai bine lumea în care trăiesc, cum să câștige și să își cheltuie corespunzător banii.

Tu cum ai abordat acest subiect cu copii tăi?

Un articol marca Iuladi Kids

Leave a Reply