Cum se fac bebelușii

Cum se fac bebelușii

Copiii descoperă mediul înconjurător pas cu pas, încă de la naștere. Treptat învață deprinderi noi, acumulează cunoștințe și au o multitudine de curiozități. La unele întrebări răspunsul este bine știut, iar la altele ne ajută prietenul Google.

Cu toate astea, mai există o categorie de întrebări la care răspunsul poate fi un pic incomod și anume întrebările legate de viața intimă. La acest capitol copiii sunt interesați cel mai adesea cum se fac bebelușii și cum reușesc ei să iasă din burtică.

Ei bine, răspunsurile la aceste două întrebări au un nivel de detaliu diferit în funcție de vârstă. Atunci când sunt mici este suficient un răspuns succint și discuția se încheie. Pe măsură ce cresc au nevoie de mai multe detalii pentru a-și satisface curiozitatea.

În ceea ce ne privește, noi am răspuns prima dată la întrebări legate despre cum vin bebelușii pe când Adrian avea aproximativ 5 ani. I-am explicat că pentru a începe să crească un bebe în burtica mamei este nevoie de un oușor mic de la mamă și o sămânță de la tată și apoi bebe începe să crească. I-am arătat apoi cicatricea de la operație și așa am elucidat cele două mistere.

În perioada în care eram gravidă cu Iulia, am reluat această discuție, el având 7 ani la acel moment. De data asta au fost necesare mai multe detalii, însă la fel ca prima dată, am fost deschiși și i-am răspuns la toate întrebările cu răspunsuri adecvate vârstei.

De data asta am adăugat că pentru a se concepe un bebe este necesar ca adulții să doarmă dezbrăcați și să se atingă în zona intimă, i-am povestit despre ovule și spermatozoizi și chiar am văzut împreună multiple filmulețe pe YouTube cu procesul de dezvoltare al fătului.

Pe lângă asta, în timpul sarcinii am vizionat săptămânal filmulețele doctoriței Ioana Drăgan care explică pas cu pas evoluția de creștere a fătului pe înțelesul tuturor.

Am mai discutat și despre cele două metode prin care bebe poate să iasă din burtică. Și de această dată am fost sinceri și i-am zis că există operația de cezariană care presupune taierea burticii și scoaterea bebelușului, precum și nașterea acestuia prin zona intimă a mamei. După ce l-am asigurat că bebe este foarte mic și că nașterea prin zona intimă este posibilă și normală șirul de întrebări s-a finalizat.

Sunt convinsă că vor mai apărea întrebări legate de bebeluși sau despre viața intimă a adulților, însă vom fi dispuși de fiecare dată să răspundem cât de bine putem, pe măsura capacității de înțelegere.

Tu când ai avut prima discuție despre acest subiect cu copilul tău și cum ai elaborat răspunsul? 🙂

Leave a Reply