🏵️Fiecare copil are dreptul, prin naștere, să îi fie îndeplinite nevoile de bază precum cele legate de hrană, căldura, îmbrăcăminte, un acoperiş deasupra capului. Deşi aceste nevoi sunt vitale pentri micuții noștri, pentru că ele îi asigură supravieţuirea, azi am ales să vorbim despre acele nevoi ale copiilor, care dacă le sunt îndeplinite îi vor ajuta să se dezvolte sănătos și armonios din punct de vedere mintal, emoţional şi social.
👉Nevoia de a se simţi valoros și acceptat
Avem nevoie să ne simțim acceptați, importanți, apreciați și demni de a fi iubiți. Îndeplinirea acestei nevoi îi va hrăni micuțului tău sentimentul de apartenență, îi va conferi identitate și îi va întări stima de sine.
Atfel, acordându-i atenție, discutând despre ceea ce s-a întâmplat, chiar și atunci când nu ești de acord cu urmașul tău, vei întări relația dintre voi. Copiii au nevoie să se simtă acceptați ca indivizi cu drepturi depline, cu propriile lor caracteristici care îi fac sa fie unici și să nu fie tratați ca simple reflecții ale noastre, părinții lor.
👉Nevoia de autonomie
Copilul tău are nevoie să înveţe şi să îşi exerseze autonomia. Pentru aceasta, el are nevoie să-i oferi un context propice de învăţare, să aibă oportunităţi de a explora, de a descoperi, de a încerca. Încă de mici, copiii încep a exersa autonomia prin diferite rutine zilnice, precum mâncatul, îmbrăcatul, periatul dinților, și așa mai departe.
De exemplu, în timp ce părintele citeşte o carte, copilul desenează sau se joacă. Astfel copilul învață şi să fie atent la nevoile celorlalţi şi învaţă să le respecte.
👉Nevoia de a-și exprima emoţiile
Știi deja cât de important este pentru un copil să învețe să își exprime emotțiile.
Ascultarea şi validarea emoţiilor îi oferă micuțului tău sentimentul de siguranță, care îl va ajuta să îşi regleze emoţia, să se liniștească. Sprijinul în gestionarea stărilor emoționale pe care le resimte este esențial pentru starea lui de bine de zi cu zi.
Felul în care tu îți exprimi şi manifești propriile emoţii are puterea de a influenţa şi de a modela exteriorizarea emoţiilor copilului. Minimizând, ignorând sau ridiculizând emoțiile sau opiniile unui copil este resimțit de către acesta ca o respingere care dăunează relației dintre părinte și copil.
👉Nevoia de stabilitate și predictibilitate
Copiii, şi mai ales cei mici, preferă stabilitatea și iubesc rutinele, pentru că asta îi ajută să știe ce urmează să se întâmple, să se simtă în control, să se simă în siguranță. Poți asigura predictibilitatea informându-l pe cel mic, în prealabil, asupra programului și a ceea ce urmează să facă.
Un mediu care este în permanentă schimbare sau părinţi care au reacţii diferite în faţa aceluiaşi comportament, mențin sistemul de răspuns la stres al copiilor la foc continuu. Ei ajung să fie tot timpul cu garda sus, pregătiţi să facă faţă situaţiilor neprevăzute. Trăind în medii în care lucrurile se schimbă frecvent, copiii pot ajunge să manifeste reacţii emoţionale intense, câteodată declanșate chiar de lucruri mărunte.
👉Nevoia de atenție şi de a fi iubit
Una din nevoile umane fundamentale este aceea de a fi iubit, conectat emoțional la ceilalți. Copiii învaţă exprimarea afecţiunii de la noi, părinții și ei au nevoie să se simtă iubiţi cu generozitate și necondiţionat. Oferindu-i copilului tău caldură afectivă, îmbrațisări, emoții pozitive la momentul revederii, disponibilitate în momentele lui de stres, toate acestea sunt menite să îi împlinească nevoia de atenție și de iubire.
👉Nevoia de siguranță emoțională
Fiecare copil are dreptul de a fi tratat și respectat ca o ființă unică și valoroasă, cu propriile lui emoții, opinii, idei îngrijorări, dorințe și nevoi.
Siguranța emoțională se referă la crearea unui mediu pozitiv în cadrul căruia oamenii au grijă unii de ceilalți, arătând acest lucru în interacțiunile dintre ei; un cadru în care oamenii se pot exprima și în care pot fi ascultați; un cadru în care diferențele sunt acceptate și conflictele sunt rezolvate în mod constructiv.
Asigurându-i celui mic un cadru în care se creează suficientă structură și căldură afectivă, un cadru în care are posibilitatea de a participa activ la propria lui evoluție și a familiei, prin planificarea, luarea deciziilor, rezolvarea problemelor, desigur în funcție de nivelul lui de înțelegere și de discernământ, acesta se va simți în siguranță și protejat.
🏵️Joseph Joubert spunea „Copiii au nevoie mai mult de modele decât de critici”.
🍹Să ne înconjurăm copiii cu dragoste și să îi tratăm cu respect și cu siguranță se vor dezvolta armonios, devenind adulți responsabili și echilibrați emoțional.
Un articol marca Iuladi Kids