Cum să vorbim copiilor

Cum să vorbim copiilor

Cooperarea și comunicarea sunt unele dintre cele mai importante legături pe care ar trebui să le dezvoltăm zilnic în relația cu copii noștri. În fiecare zi apar situații noi de care ne lovim pentru prima dată și avem tendința să rezolvăm pe moment întrucât trăim în era vitezei și totul este pe repede inainte.

Cu toate astea, pe termen lung este de preferat să ne definim o strategie. Ideal ar fi ca în fiecare situație întalnită să deschidem sticluța cu eticheta “Răbdare” și să punem bazele diferitelor principii cu care vrem ca ai noștrii copii să crească. Aceste “mici teste de răbdare” vor ajuta la construirea personalității lor. Este responsabilitatea noastră să facem acest lucru deși nu totdeauna este așa ușor în practică, precum sună în teorie.

Cu toate astea, există materiale accesibile care ne ajută extrem de mult și pe care chiar le putem pune în aplicare într-un mod destul de util. Trebuie doar sa ne încarcăm cu răbdare și să exersăm până ne iese.

În acest sens vă recomand din toată inima să lecturati “Cum să vorbim copiilor dacă vrem să ne asculte și cum să-i ascultăm pentru ca ei să ne vorbească” de Adele Faber & Elaine Mazlish.

În această carte veți învăța cum să atrageți cooperarea unui copil, cum să îl ascultați, cum să îl responsabilizați prin a-l lăsa să ia decizii aferente vârstei lui, cum să ii cereți părerea, cum să îi creșteți stima de sine și alte tehnici interesante.

Câteva exemple regăsiți mai jos:

  • Lăsa-ți-l să aleagă: “Azi ai chef de pantalonii gri sau de cei roșii?”; “Ce vrei să facem prima oară, să facem puzzle sau să pictăm?”
  • Folosiți alternative la pedeapsă: “Nu mai alerga. Uite ce variante ai: Poți merge sau poți sta în cărucior. Tu alegi.”
  • Nu vă grabiți să raspundeti la întrebări: “Este o întrebare interesantă. Tu ce crezi?”
  • Încuraja-ți-l să folosească resurse din afara casei: “Poate doamna vânzatoare știe cum se pun bateriile la mașinută. Poate ar fi bine să mergi să o întrebi, ce părere ai?”

Tehnicile expuse în carte au fost deja încercate de către noi și au avut rezultate mai bune decât ne așteptam. La tine ce a funcționat?

Leave a Reply