Cum îl pregătim pe fratele cel mare pentru venirea bebelușului
Frate mai mare

Cum îl pregătim pe fratele cel mare pentru venirea bebelușului

Venirea unui bebe în familie este mereu un motiv de bucurie, iar dacă este al doilea bebe atunci nivelul de îngrijorare este mai mic deoarece ști ce urmează să se întâmple și ce e de făcut.

Cu toate astea, dacă este al doilea bebe, se ridică câteva semne de întrebare legat de modul în care va fi primit de fratele mai mare. Însă nu te îngrijora întrucât există metode simple de pregătire pentru noul rol. Iată câteva dintre cele testate de noi care au avut rezultate:

Anunță-l la timp

Copii vor sa fie implicați în tot ce ce întâmplă așa că din momentul în care totul este în regulă spune-i și lui vestea cea mare. Nu aștepta să crească burta sau să audă de la altcineva.

Subliniază ce rol important va avea ca frate mai mare

Explică-i că el deja știe să facă o multitudine de lucruri (poți include și lucruri mărunte ca făcutul la toaletă sau mâncatul singur) și că pe măsura ce bebe va crește va avea ocazia să îl învețe și pe el. Eventual pune-l să facă o listă cu chestii pe care vrea să i le arate, iar dacă este prea mic alcătuiți lista împreună.

Descrieți în detaliu cum va arăta o zi din viața lui după venirea bebelușului

Schimbările sunt mai ușor de acceptat atunci când ști la ce să te aștepți așa că ajuta-l și pe el să îmbrățișeze această schimbare. Începeți cu trezirea de dimineață, cine va pregăti micul dejun și cum se va desfășura acesta, cine îl va duce la grădiniță/școală, cât va rămâne acolo, cine îl va lua, cum se vor desfășura orele de dupăamiază împreună acasă, cine îi va face baie și cum se va desfășura mersul la somn. Cere-i părerea și ține cont de dorințele lui dacă este posibil.

Bebelușul are nevoie de ajutor la toate

Deși cumva copii au văzut că bebelușii sunt dependenți de adulți, până nu văd cu ochii lor nu le vine să creadă că ei chiar nu pot face nimic singuri. Util ar fi să faceți o listă cu ce chestii va trebui să îl ajutați pe bebe să facă pentru a întelege că timpul pe care îl vei petrece cu bebe va fi necesar pentru a-l ține sănătos, curat și în siguranță și nu pentru că îl iubește mai mult.

Dragostea nu se împarte, se înmulțește

Am primit la un moment dat pe mail un video de la Urania Cremene în care era un exercițiu extraordinar despre cum să îi explici copilulu faptul că dragostea nu se împarte.

Așezați-vă la masă cu câteva lumânări pe masă. Aprinde una și explică-i că aceasta este iubirea ta. De la aceasta mai aprinde una și explică-i că atunci când te-ai casătorit, iubirea ta a crescut și s-a îndreptat și către partener, mai aprinde una și pentru el și el va vedea că acum sunt deja trei lumânări aprinse, adică mai multă dragoste. Nu în ultimul rând aprinde o lumânare și pentru bebe astfel încât să conștientizeze că odată cu venirea bebelușului va fi și mai multă dragoste și nu va trebui să o împartă.

Pregătește o surpriză pentru el din partea bebelui

Copiilor le plac surprizele, iar asta este o ocazie minunată de a primi ceva nou. Poți opta pentru ceva ce ști că își dorea de mult, pentru ceva ce i-ar plăcea sau pentru ceva ce i-ar putea dezvolta niște abilitați în devenirea unui frate erou.

Explică-i cât timp va fi mami la spital când se va naște bebe

În apropierea momentului nașterii povestește-i cât va fi plecată mami, cu cine va sta în această perioadă, dacă va putea să vină să vadă bebelușul și faptul că va putea vorbi cu mami la telefon oricând.

Aceste sfaturi simple și ușor de aplicat fac cu adevărat diferența si transformă copiii în frați mai mari super eroi 🙂

Tu ce alte trucuri ai folosit?

*Photo by Isaac Del Toro on Unsplash

0 Reviews

Write a Review

Leave a Reply