Cum alegi medicul de familie pentru copilul tău

Cum alegi medicul de familie pentru copilul tău

La apariția primului copil am conștientizat că din acel moment sunt responsabilă pentru viața unui suflețel mic, pentru care sunt datoare să iau deciziile cele mai bune privind sănătatea sa. Și cum bine știm, sănătatea este cel mai important lucru pe care un om îl poate avea.

Cum pentru fiecare lucru care ne înconjoară, există păreri atât pro, cât și contra, se întâmplă ca îndoiala să fie uneori și mai mare, neștiind în mâinile cui să pui viața copilului tău. Cu toate astea medicul de familie al copilului tău este persoana care te va ajuta în situațiile de boală, în prevenirea acestora, precum și în buna dezvoltare a copilului tău din punct de vedere medical.

Iată cele 5 criterii importante pe care un medic de familie ar trebui să le îndeplinească:

  1. Să fie o persoană disponibilă

Copii nu își programează când să se îmbolnăvească, în cele mai multe cazuri se întâmplă din senin în momente cât de poate de imprevizibile. Cu cât copilul este mai mic, cu atât există riscul ca lucrurile care par banale la prima vedere să degenereze în situații urgente care necesită un control imediat din partea unui medic. Astfel, pentru cazuri urgente, este important să existe posibilitatea de a te primi la control fără a fi necesar să aștepți 1 săptămână până la primul loc liber din agenda de programări.

  1. Să fie de acord cu comunicarea modernă

Sunt situații când copilul are nevoie de un tratament urgent, iar febra mare care trebuie scăzută rapid este cea mai frecvent întâlnită situație. Cum antitermicele se administrează în funcție de vârsta și greutatea copilului, un mesaj pe Whatsapp îți poate fi de mare ajutor. De asemenea, verificarea rezultatelor de rutină transmise pe email sunt de asemenea un mare avantaj întrucât nu mai presupune deplasarea cu copilul la medic unde se află alți copii bolnavi.

  1. Să îți recomande un medic specialist

Din nefericire pe parcursul dezvoltării copilului apar probleme de sănătate care necesită investigații suplimentare și care au nevoie de atenția și cunoștințele unui medic specialist. Astfel este foarte important ca medicul de familie să te poate îndruma către un specialist competent.

  1. Să transforme vizita la medic într-o experiență plăcută pentru copil

Copii se sperie foarte ușor de situații noi, iar în perioada în care sunt bolnavi sunt mai sensibili la orice factor extern necunoscut. O experiență negativă cu medicul își va pune amprenta pe o perioadă lungă de timp. Astfel un medic cu răbdare, care transformă consultația într-un joc va atrage simpatia copilului și îl va determina să vină cu inima deschisă pe viitor.

  1. Să vină în întâmpinarea ta cu informații privind buna dezvoltare a copilului

Deși suntem în era informației și citim zeci de articole pe internet, este imposibil să știm tot. Un medic proactiv care vine în întâmpinarea ta cu sfaturi privind necesitatea și perioada administrării de calciu, vitamine sau suplimente, schema de vaccinare sau alte informații utile specifice vârstei copilului este totdeauna de ajutor.

Astea sunt lucrurile cele mai importante în alegerea unui medic de familie care să fie alături de tine și de copilul tău în perioada cea mai importantă din viața lui: copilăria. Dacă ai găsit deja un astfel de medic ține aproape de el întrucât reprezintă o comoară a copilului tău.

Noi am ales-o pe doamna Grama-Ciobanu Dana Mihaela pe care o găsiți la Clinica Opus Med și suntem foarte mulțumiți de modul în care am colaborat. Dacă și tu ai un medic de familie de care ești mulțumit lasă un comentariu cu numele lui astfel încât să putem ajuta și alți părinți.

*Photo by Online Marketing on Unsplash

Leave a Reply