Cu bebe la oftalmolog

Cu bebe la oftalmolog

Mersul la medic cu copii se poate transforma ușor într-o experiență neplăcută, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Însă în momentul în care, intrând pe ușa cabinetului, te așteaptă un medic cu o răbdare de fier și de un calm nemaipomenit, consultul se transformă într-o poveste pe care o vei relata oricui va fi dispus să asculte. Astfel s-a scris povestea primului control oftalmologic al Iuliei.

La externarea din maternitate am primit recomandarea de a-i face Iuliei un control oftalmologic în primele luni de viață pentru a ne asigura că vederea ei este în regulă și că ochii se dezvoltă corect.

În trecut mai fusesem cu Adrian la medicul Adrian Burloiu și am avut o experință minunată așa că nu am mai stat pe gânduri și am făcut o programare. Dumnealui are o agendă extrem de încărcată, însă bebelușii au prioritate. Cu toate astea, având în vedere că nu era o urgență, am decis că este în regulă să așteptăm câteva săptămâni până la consultație astfel încât să pot merge cu amândoi copiii.

În momentul în care am intrat pe ușa cabinetului, controlul s-a transformat într-un joc. Medicul i-a vorbit Iuliei pentru a nu o speria, a lăsat-o să analizeze cabinetul și apoi a început să efectueze testele necesare.

Aparat de măsurat dioptriile bebelușului

Controlul a început cu măsurarea dioptriilor cu un aparat special pentru bebeluși care ia măsurătorile de la distanță. Având o față zâmbitoare și numele haios de Cici, Iuliei i-a plăcut și îl urmarea cu zâmbetul pe buze.

Următorul intrat în scenă a fost un măgăruș de lemn, din categoria jucăriile care acționate de un buton se mișcă sau se ”scurg”. Iulia a fost foarte încântată să îl urmărească cum dă din cap și să vadă ce giumbușlucuri mai știe să facă.

Ultimul test a fost despre lumina mișcătoare. Medicul și-a montat o lanternă pe frunte și a scos o lupă din sertar pentru a-i examina ochii. Înainte de ajunge cu lumina în dreptul ochilor, s-a jucat cu ea pe piciorușe, burtică și mânuțe. Astfel Iulia nu a avut o problemă să aștepte răbdătoare ca medicul să îi examineze ochișorii cu lanterna.

La final am primit câteva informații și recomandări:

  • Nervul optic al bebelușului se dezvoltă până la vârsta de aproximativ 3-4 ani. Nu este recomandat să îl expunem la televizor, tabletă, telefon întrucât imaginea se mișcă prea repede pentru nervul optic care nu poate procesa imagini care se mișcă atât de rapid.
  • Mușchiul ochiului se dezvoltă până la aproximativ 2 ani. Până atunci pot apărea diferite senzații de ochi care se mișcă necontrolat atunci când bebele este obosit sau trezit din somn brusc. Acestea sunt normale și ar trebui să dispară la vârsta de 2 ani.

Pe final vă las un articol interesant despre modul în care funcționează vederea și vă doresc să aveți ochi sănătoși 🙂

*Photo by Brandon Day on Unsplash

Leave a Reply