Copiii și Regulile – Un subiect controversat

Copiii și Regulile – Un subiect controversat

Limitări, interdicţii, restricţii, norme – sunt peste tot în jurul nostru, în viaţa noastră. Chiar dacă mesajul este pozitiv (sunt asociate cu intenţii bune), undeva, în subconştient, le asimilăm cu ceva negativ. La vârsta adultă, discernem binele de rău, dar când suntem copii, procesul e mai dificil. Este nevoie de timp şi răbdare pentru a înţelege de ce nu putem face mereu ce ne dorim, unde se opreşte binele şi unde începe răul.


Aplicate de la o vârstă fragedă, regulile au rolul de a-l pregăti pe cel mic pentru viața socială și a-l face conștient de acțiunile lui, pentru a avea grijă de el pe viitor. Totodată, el învață și alte valori importante, precum responsabilitatea, corectitudinea, respectul și empatia.


Care este numărul ideal de reguli de urmat de către copiii de vârste mai mici?
Un număr de două – trei reguli comunicate clar și simplu, ar trebui să fie suficiente pentru început. Pe măsură ce copilul demonstrează că poate urma regulile deja comunicate și care sunt implementate la nivel de familie, atunci poți introduce treptat noi reguli.


Cum poți crea reguli în familia ta?
👉Înainte de toate, identifică ce reguli sunt importante și dorești să fie respectate în familie – exemple de reguli adesea folosite în familie:
📍Comunicăm fără să țipăm
📍Avem grijă de lucrurile noastre
📍Ne spălăm pe mâini înainte de masă
📍Nu ne lovim
📍Vorbim pe rând
👉Odată ce ai identificat regulile care dorești să fie respectate, formulează-le cât mai specific și comunică-le tuturor membrilor familiei, indiferent că sunt copii sau adulți. Ai grijă să le formulezi într-un mod pozitiv 😊
👉Urmează și aplică regulile stabilite – Copiii sunt atenți la orice discrepanță apare între ceea ce spun părinții și ceea ce fac și imită comportamente, așa că ai grijă ca toți membrii familiei să respecte aceleași reguli.
👉Atunci când regulile nu sunt respectate, aplică imediat consecințele sau efectele – a avea o reacție imediată la o regulă încălcată, îi transmite copilului mesajul că ești ferm în ceea ce spui. Consecințele nu trebuie să fie o pedeapsă.


Care sunt cele mai importante reguli pe care le aplici la tine în familie? Te citesc cu interes în comentarii.🤗

Un articol marca Iuladi Kids

Leave a Reply