Copiii și dragostea

Copiii și dragostea

Inima îți bate cu putere, mii de fluturi dau din aripioarele gingașe în stomacul tău și palmele-ți transpiră. Zâmbetul ți se așterne pe chip și liniștea în privire.

Când? E simplu… Când IUBEȘTI.❤️

Și, e bine-cunoscut că nimic nu se compară cu dragostea unui părinte pentru copilul lui. Când devenim părinți, dragostea capătă nuanțe și intensități noi. Limitele dispar și căpătăm super puteri. Întreaga noastre existență se învârte în jurul Puiului de om pentru al cărui bine suntem în stare de orice.

Dar timpul trece și Puii se fac mari și încep să pună întrebări:
-Mami, ce este dragostea?
-Tu mă iubești? Dar pe tati?
-Eu cred că o iubesc pe Miss.
Așa că am adunat pentru tine câteva moduri prin care îl poți învăța pe cel mic ce este iubirea, pentru a știi să o recunoască și să o ofere.

👉 Află cum îi place copilului tău să se simtă iubit întrebându-l “Cum știi când cineva te iubește?”. Gândește-te și la propriile răspunsuri la această întrebare.
Împărtășiți pe rând modul în care fiecăruia dintre voi îi place să fie iubit, cum ar fi îmbrățișarea, ajutorul cuiva sau faptul că vă bucurați împreună de un joc.
Puteți face o listă sub un autoportret al fiecărui membru al familiei, împărtășind modalitățile preferate ale fiecărei persoane de a simți iubire.

👉Fă o listă sau un album foto cu membrii familiei și prietenii. Folosește această listă (sau album) pentru a-i reaminti copilului că există o mulțime de oameni care țin la el/ea. Povestește-i despre ideea că dragostea este nelimitată – indiferent de câte persoane iubim, există întotdeauna mai multă dragoste în inimile noastre. Dragostea este infinită de primit și infinită de dăruit.

👉Iubirea ne face să ne simțim atât de bine încât adesea zâmbim, râdem, cântăm și dansăm atunci când suntem cu cei pe care îi iubim. Alege un cântec care îi place copilului tău și inventează mișcări de dans pe care le puteți face împreună. Distrați-vă și savurați momentele petrecute împreună.

👉Roagă copilul să își amintească un moment în care a cunoscut pe cineva nou și ce a observat la această persoană. Întreabă-l dacă s-a simțit confortabil și cum au devenit prieteni. Ai putea iniția un joc de rol în care să vă prefaceți pe rând că sunteți fiecare o persoană nouă pe care celălalt o cunoaște și vorbiți despre cum puteți arăta iubire noilor prieteni.
Povestește-i despre faptul că o persoană poate părea diferită de noi – de exemplu, poate avea o vârstă diferită, poate vorbi o limbă diferită sau poate avea un handicap – dar noi iubim fiecare persoană pentru că fiecare dintre noi este special.

👉Atunci când simțim dragostea adevărată, ne iubim indiferent de situație – atât în vremuri bune, cât și în vremuri grele. Ar trebui să ne iubim pe noi înșine și să ne iubim unii pe alții indiferent dacă suntem fericiți sau triști și să fim răbdători și iertători chiar și atunci când cineva face o greșeală.
Amintește-ți o întâmplare în care cel mic a făcut o „boacănă” și discutați despre faptul că tu îl iubești în continuare, indiferent ce ar face.
Aceasta este iubirea necondiționată.

👉Învățați un semn care înseamnă “Te iubesc” sau inventați un semn al vostru pe care să îl folosiți pentru a vă spune cât de mult vă iubiți unul pe celălalt.

👉 Întreabă-l pe cel mic pentru cine ar dori să facă o felicitare și vorbiți despre motivul pentru care a ales acea persoană. Este acea persoană amabilă cu el? Îi place să petreacă timp cu acea persoană? Faceți o felicitare pentru persoana respectivă și aranjați să i-o trimiteți prin poștă sau să i-o lăsați personal.

Dragostea înseamnă mai mult decât un simplu „Te iubesc”. Trebuie să susținem tot ceea ce facem prin acțiuni și gesturi, iar copiii învață cel mai bine urmându-ne exemplul personal.

Cu cât se vor simți mai iubiți, cu atât mai ușor le va fi copiilor noștri să își ofere dragostea celor din jurul lor.

Pe final îți las o recomandare de carte în acest sens, iar dacă ai parcurs-o deja spune-mi cum ți s-a părut 🙂

❤️Gary Chapman- Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor❤️

Un articol marca Iuladi Kids

Leave a Reply