Aceste întrebări sunt esențiale pentru părinții care doresc să ofere un mediu sănătos și armonios pentru copiii lor. Agresivitatea la copii poate fi cauzată de mai mulți factori, precum evenimente stresante, modelele comportamentale sau tulburări de comportament.
Este important să nu ignori semnalele de alarmă, precum atenționarea educatoarei cu privire la comportamentul agresiv al copilului tău.
📳Mi se întâmplă des să primesc apeluri de la părinți ai căror copii au agresat alți copii la grădiniță. Aceștia adesea afirmă: “Nu știu ce s-a întâmplat! Acasă nu manifestă astfel de comportamente!”Adevărul este că nu e deloc plăcut să fi nevoit să dai tot timpul explicații și să găsești justificări pentru comportamentul copilului mai ales când el este la grădiniță și tu nu ști exact cum s-au petrecut lucrurile.
Eticheta de “copil rău” se poate lipi de prenumele copilului și într-o zi chiar îl poate defini. Însă ceea ce uităm în mod frecvent este că nu există copii răi, ci doar copii care suferă!
🌠Este important să identifici nevoile ascunse în spatele comportamentului agresiv prin dialogul cu educatoarea și prin identificarea cauzelor subiacente.
❌Agresiunea fizică la copiii mici este normală, dar nu acceptabilăPe măsură ce copilul crește și se dezvoltă, el explorează lumea înconjurătoare, iar acest proces include și exprimarea agresivității fizice prin lovire sau împingere. De multe ori, copiii sunt influențați de exemplele din jurul lor, care îi încurajează să repete acest comportament. Cu toate acestea, reacția părintelui trebuie să fie fermă, dar blândă, pentru a-i transmite copilului că acest comportament nu este acceptabil.
🌠Este important să nu apelezi la argumente logice, la pedepse sau la alte metode de influențare a comportamentului copilului în timpul unui conflict, deoarece creierul copilului este încă în curs de dezvoltare și este condus de sistemul limbic, care guvernează toate acțiunile. În schimb, este recomandat să-i explici copilului că acțiunile sale au consecințe asupra celorlalți: “Nu te pot lăsa să faci asta! Când lovești un alt copil, îi cauzezi durere!” Prin stoparea timpurie a acestor gesturi agresive, părintele poate preveni suferința inutilă atât pentru copilul său, cât și pentru ceilalți copii din jurul lui.
🌠După ce ai oprit comportamentul agresiv într-un mod calm și rapid întreabă ce s-a întâmplat, pregătește-te să-l asculți cu răbdare, validează-i sentimentele și ajută-l să le identifice. Asigură-l că este în siguranță și că îi stai alături indiferent de situație. Lasă-l să plângă, să se descarce emoțional și abia după aceea apelezi la explicațiile raționale.
👉Asigură-te ca cel mic se simte în siguranță, iubit, văzut și auzit. Discută des despre emoții și despre cum să le facă față, oprește cu blândețe comportamentul agresiv și încearcă să afli cauzele care au declanșat conflictul.
În timp, copiii ajung să își gestioneze mai bine emoțiile și loviturile/trasul/împinsul sunt înlocuite de „Te rog!/Stop!/ Nu îmi place și vreau să te oprești!”.
E nevoie doar de RĂBDARE și CONSECVENȚĂ!❤️✌️🌈
Un articol marca Iuladi Kids