Cum gestionăm comportamentul agresiv la copii?

Cum gestionăm comportamentul agresiv la copii?

Știi care era marea mea teamă înainte să devin mamă? Să am un copil cu apucături agresive.

Urlete, țipete, împins, tras, lovit și mușcat, mă îngrozeau și de fiecare dată auzeam că părinții sunt de vină. Știu, toți părinții care nu au copii sunt cei mai buni părinți și din exterior avem mereu soluțiile ideale.

✨Am devenit mamă și am experimentat pe propria piele aceste mici ieșiri agresive, la proprii mei copii. Uneori era ceva mic și trecător, alteori era ca un uragan care mă lua pe sus prin surprindere. Este vina mea ca părinte? Posibil, uneori, însă, oricât de șocant ar fi pentru tine (și pentru cei care privesc), comportamentul agresiv este o parte normală a dezvoltării copilului.

Aptitudinile lingvistice, dorința acerbă de a deveni independent și controlul nedezvoltat al impulsurilor, toate acestea fac din copiii de această vârstă candidați de primă mână pentru a deveni agresivi.
Asta nu înseamnă că ar trebui să ignori acest lucru, bineînțeles. Asigură-te că urmașul tău știe că un comportament agresiv este inacceptabil și arată-i alte modalități de a-și exprima sentimentele.

💡Poate te întrebi ce poți face în legătură cu agresivitatea micuțului tău. M-am întrebat și eu, așa că m-am documentat și îți las mai jos câteva metode care să te ajute să gestionezi mai ușor acele momente:

👉Păstrează-ți calmul.
Eu una am râs când am citit această recomandare. E tare greu să îți păstrezi calmul când omulețul îți apasă toate butoanele până la maxim, însă, țipând, lovindu-l sau spunându-i copilului că este rău nu îl vei determina să facă schimbări pozitive în comportamentul său – doar îi vei da exemple de lucruri noi pe care să le încerce. Dar arătându-i că îț poții controla temperamentul, îl ajuți să învețe să și-l controleze pe al lui.

👉Stabiliți limite clare.
Ia măsuri imediat ori de câte ori copilul este agresiv. Scoate-l din situație pentru o scurtă pauză (doar un minut sau două sunt suficiente). Acest lucru îi dă timp să se calmeze și, după o perioadă, va face legătura între comportamentul nepotrivit și consecință și își va da seama că, dacă lovește sau mușcă, ajunge să fie scos din „acțiune”.

👉Scoate în evidență comportamentele pozitive.
Atunci când cere permisiunea să se dea și el în leagăn în loc să împingă un alt copil, de exemplu, laudă-l pentru că verbalizează ceea ce vrea. Întărește comportamentul pozitiv cu o ofertă de a le împinge leagănul sau de a se juca împreună. În timp, își va da seama cât de puternice sunt cuvintele lor.

👉Evită să ții prelegeri.
Este posibil ca cel mic să nu fie capabil, încă, să se imagineze în locul altui copil sau să își schimbe comportamentul pe baza unui raționament verbal. Dar el poate înțelege consecințele.

👉Fii consecventă.
Pe cât posibil, încearcă să răspunzi la fiecare episod în același mod de fiecare dată. Previzibilitatea stabilește un model pe care copilul învață în cele din urmă să îl recunoască și știe la ce să se aștepte. În cele din urmă va înțelege că, dacă are un anumit tip de comportament, vor exista consecințe.

👉Învață-l alternativele.
Așteaptă până când copilul se liniștește, apoi treci în revistă cu calm și blândețe ceea ce s-a întâmplat. Întreabă-l dacă poate explica ce a declanșat izbucnirea.

👉Subliniază (pe scurt!) că este normal să aibă sentimente de furie, dar că nu este în regulă să le arate prin lovire, împins sau mușcat. Încurajează-l să găsească o modalitate mai eficientă de a reacționa, cum ar fi folosirea cuvintelor pentru a se exprima sau solicitarea ajutorului unui adult.

👉Încurajează-l să își ceară scuze.
Atunci când își cere scuze conștientizează acțiunea mai bine. Încurajează-l să își ceară scuze pentru faptă, de exemplu „Îmi cer scuze pentru…” în loc de un simplu „Scuze”

👉Dacă îi place să muște, explică-i că, deși mușcatul poate părea distractiv, nu este distractiv pentru cel pe care îl mușcă. Dă-i o alternativă de a se descărca și spune-i că, atunci când simte nevoia să muște, poate mușca jucăria de pluș, nu un alt copil.

👉Fii atentă la ceea ce privește
Desenele animate, jocurile video și alte mijloace de comunicare concepute pentru copiii mici pot fi pline de strigăte, amenințări, chiar îmbrânceli și lovituri. Discutați despre modul în care personajele din cărți sau desene rezolvă conflictele pentru a găsi modalități mai bune de a le rezolva.

👉Menține copilul activ.
Dacă este un copil foarte energic, oferă-i mult timp de joacă nestructurată, de preferință în aer liber, pentru a se descărca.

În funcție de fiecare copil, aceste perioade durează mai mult sau mai puțin și nu există o vârstă anume la care să se manifeste. Deși de multe ori această perioadă din dezvoltarea copiilor este copleșitoare, specialiștii ne asigură că va trece.

🍷Pentru momentele în care simți că nu mai reziști, crede-mă mai reziști puțin 🤗

✨Mi-ar plăcea să îmi lași un comentariu cu părerea ta despre comportamentele agresive la copii.👇

Un articol marca Iuladi Kids

Leave a Reply