Cititul și beneficiile lui

Cititul și beneficiile lui

Știi deja că bebelușii și copiii mici sunt ca niște bureți care absorb practic tot ce se află în jurul lor – de la emoții, stări de spirit și până la limbajul verbal și non-verbal.

Experții ne încurajează să începem să le citim bebelușilor cât mai devreme posibil, spunând că niciodată nu este prea devreme pentru a-i introduce pe cei mici în lumea cărților. Putem începe de la 4 sau de la 6 luni, citindu-le cu voce tare orice text. Acest lucru ajută la construirea unei rețele bogate de cuvinte în creierul unui bebeluș. Există studii care sugerează că bebelușii cărora părinții le citesc frecvent cunosc mai multe cuvinte până la vârsta de 2 ani decât copiii cărora nu li s-a citit.

Totuși, cum îl ajută pe cel mic cititul?📚

👉În primul rând, crează o legătură și mai strânsă între tine și copilul tău. Lectura oferă o oportunitate minunată de conectare. Bebelușii și copiii mici se simt în siguranță când părinții le citesc.

👉În al doilea rând, dezvoltă abilitățile de ascultare. Unii experți consideră că ascultarea este o abilitate pe care copiii trebuie să o dobândească dinainte de vârsta școlară. Pe lângă cititul și răsfoitul cărților, poți asculta, împreună cu micuțul tău și povești audio.

👉De asemenea, cititul susține dezvoltarea cognitivă și a limbajului. Un studiu publicat în 2013 arată că bebelușii cărora părinții le citesc și le vorbesc mult, au un scor mai mare în ceea ce privește abilitățile lingvistice și dezvoltarea cognitivă, precum și capacitatea de rezolvare a problemelor.

👉Cititul ajută la extinderea numărului și varietății de cuvinte pe care copiii le folosesc și asta pentru că adesea, prin cărți, părinții le fac copiilor cunoscute o multitudine de cuvinte pe care nu le folosesc în conversațiile de zi cu zi.

👉Lectura îl ajută pe cel mic să dezvolte abilități cheie de concentrare și autodisciplina. De exemplu, adesea, copiii mici pot fi distrași în timpul lecturii, însă, în timp, aceștia vor deveni mai liniștiți în încercarea de a asculta și a înțelege povestea.

👉Nu este un secret că, citind, intrăm într-o lume cu totul nouă. Copiii au oricum o imaginație bogată, iar lectura le hrănește creativitatea, care este importantă pentru dezvoltarea intereselor și ideilor, precum și pentru încurajarea sănătății emoționale.

👉Copiii pot găsi în cărți soluții la diferite situații reale, cum ar fi jocul colectiv, schimbul de jucării, dar și diferite experiențe cum ar fi mersul la grădiniță sau mersul la dentist.

👉Lectura îi învață pe copii cum să facă față „experiențelor dificile sau stresante”. Cărțile în care sunt prezentate emoțiile sau situațiile cu o puternică încărcătură emoțională pot ajuta la începerea unei conversații despre sentimentele copiilor și le pot arăta acestora că sentimentele lor sunt normale.

Iată câteva sfaturi pentru a-i atrage pe cei mici:
📚Lasă-l pe copil să aleagă cartea pe care dorește să o citiți
📚Citiți folosind voci haioase și amuzante
📚Întreabă-l lucruri despre pozele prezentate în carte întrucât așa poate ”citi” și el

Tu îi citești micuțului tău? Care sunt cărțile lui preferate? Ce ați citit ultima dată?

Un articol marca Iuladi Kids

Leave a Reply