Copilul și bolile luate din colectivitate

Copilul și bolile luate din colectivitate

A început creșa/grădinița/școala. După ce ai supraviețuit lacrimilor primelor zile, te confrunți cu ceva mai groaznic: febră, muci, tuse și alți prieteni de-ai lor, vin peste voi și vă tulbură liniștea și armonia.


E cunoscut deja că grădinița sau, mai bine zis, colectivitatea, este locul în care cei mici pot intra în contact cu o mulțime de viruși și bacterii. Conform studiilor, copiii care merg la grădiniță sunt mai predispuși să se îmbolnăvească decât cei care stau acasă. Multe din bolile care se contactează la creșă sau grădiniță – inclusiv banala răceală, microbii de stomăcel, conjunctivita sau Boala gură-mână-picior sunt cauzate de virusuri. Aceștia se răspândesc incredibil de repede în randul copiilor – prin contact direct sau indirect. Atingând mânuțele, prin intermediul strănutului, prin tuse sau prin folosirea acelorași jucării sau mâncare.


Este suficient ca unul dintre copii prezenți în colectivitate să fie contagios (chiar în perioada de incubație, în care nu sunt simptome), pentru ca virusul să fie transmis și celorlalți copii. În majoritatea situațiilor, bolile infecțioase contractate nu sunt grave, eficiența tratamentelor fiind una sporită.
Medicii pediatrii spun că este normal ca un copil să aibă între șase și opt infecții ale tractului respirator superior pe an și două sau trei episoade simptomatice ale unor infecții gastrointestinale. Deoarece aceasta este o medie, părinții se pot aștepta inclusiv ca cel mic să dezvolte nouă sau zece infecții pe an. ”MINUNAT”, nu-i așa?


Numărul de îmbolnăviri scade de regulă odată cu creșterea în vârstă, deoarece sistemul imunitar se dezvoltă în urma expunerii la germeni. Chiar dacă înainte de intrarea în colectivitate copilui nu a avut boli asta nu înseamnă că are un sistem imunitar care va face față fără probleme. Sistemul imunitar se formează atunci când copilul este expus într-o mai mare sau mai mică măsură la factori care să îi creeze anticorpi.


Iată câteva reguli de igienă care ne pot ajuta să ținem la distanță virușii și bacteriile:

👍mâinile trebuie spălate înainte de consumul unor alimente (înainte de masă) cât și înainte de a ieși de la toaletă;

👍evitarea introducerii în nas sau în gură a degetelor sau a unor obiecte;

👍în perioada cât este răcit, copilul trebuie ținut acasă, departe de colectivitate, pentru a fi evitată astfel împrăștierea germenilor.


Iată și câteva sfaturi pentru reducerea situațiilor de îmbolnăvire, alege o grădiniță:

👍în care numărul de copii din grupă este redus (maxim 15 copii)

👍care efectueză triajul copiilor zilnic în mod responsabil

👍care are program zilnic de ieșit afară indiferent de vreme (ieșitul afară zilnic întărește sistemul imunitar)


Se recomandă revenirea la grădiniță doar atunci când toate simptomele au dispărut. Dacă copilul are febră, acesta nu poate să revină la grădiniță. Va putea face acest lucru doar atunci când febra va dispărea pe cale naturală, fără administrare de medicamente (preferabil la un interval de 24 de ore de la dispariția febrei).


Până se inventează vreun leac magic, îți spun doar să reziști pentru că, deși pare că durează o eternitate, va trece. Și mai trebuie să știi că, mai devreme sau mai târziu, toți părinții trec prin asta, odată cu intrarea celui mic în colectivitate. Ce vreau să spun este că indiferent de vârsta la care va intra în colectivitate, copilul tot se va îmbolnăvi de bolile aduse de colectivitate.

La tine cum s-a simțit această perioadă?

Un articol marca Iuladi Kids

Leave a Reply