7 lucruri pentru a crește copii fericiți

7 lucruri pentru a crește copii fericiți

Fiecare părinte își dorește un copil fericit, însă cu toții avem momente în care este dificil să punem în balanță ceea ce este mai bine pentru el și ceea ce îl face fericit. Deși pare greu, este posibil ca aceste două aspecte să se îmbine în dezvoltarea copilului și a felului în care își trăiește sentimentele.

Copii fericiți au șanse mari să devină adulți de succes, cu încredere în propriile puteri, stimă de sine și performanțe mai bune. Așa că, iată cele 7 lucruri care pot ajuta la creșterea unui copil fericit:

 1. Părinții fericiți au copii fericiți

Copii sunt ca un burete, absorb atmosfera din casă și imită comportamentele celor din jur. Astfel, pentru copii, cel apropiat exemplu de urmat sunt părinții. Părinții fericiți și relaxați vor avea copii mereu cu un zâmbet larg pe față și o atitudine pozitivă, chiar și în situații mai puțin vesele. Așa că ai grijă de fericirea ta pentru a avea implicit grijă și de fericirea copiilor tăi.

 1. Râdeți împreună

Amintirea evenimentelor plăcute crește nivelul de serotonină produs și în același timp ne împiedică să ne gândim la lucruri negative. Astfel cu cât veți râde mai mult, creând amintiri fericite, cu atât copilul va avea mai multe rezerve de serotonină. Râsetele sunt molipsitoare așa că, în mod automat, vei râde și tu când îi vei vedea pe cei mici râzând.

Iată câteva exemple de produs râsete ușor de pus în practică:

 • ”Mănâncă-i” buricul: întotdeauna copii sunt fascinați de acest joc și li se pare amuzant
 • Întreabă-l ce a mâncat în ziua respectivă și roagă-l să te lase să ghicești. Bineînțeles că toate variantele vor fi lucruri haioase și imposibil de mâncat: un dinozaur roz, un soare pătrat, o minge cu muștar sau orice altă variantă imposibil de mâncat
 • Ascunselea: de fiecare dată când un copil este descoperit din ascunzătoare va fi extrem de fericit
 1. Faceți împreună lucruri de ”oameni mari”

Roagă-i pe copii să te ajute la treburi distractive, dar pe care ei le văd ca treburi de oameni mari:

 • Udatul florilor: îi poți explica faptul că plantele sunt vii și au nevoie de lumină și apă pentru a crește, iar dacă le îngrijim ele vor fi fericite și vor crește
 • Prăjituri: alege o rețetă simplă la care cei mici să te poată ajuta. Orice copil se va simți special să facă prăjituri, iar la final când veți savura împreună prăjiturile făcute vor fi foarte fericiți
 • Roagă-i să te ajute la cumpărături astfel încât să fiți siguri că ați luat tot pe listă
 1. Petreceți timp împreună

Jucați-vă jocuri, faceți puzzle-uri, desenați, construiți, mergeți cu bicicleta chiar și în jurul blocului, mergeți la spectacole, în parc. Copii își adoră părinții, iar fiecare activitate petrecută împreună îi face extrem de fericiți. Ei se nasc cu capacitatea de a se bucura de fiecare moment de bucurie, iar activitățile împărțite cu părinții au o magie aparte. Orice activitate poate deveni un joc distractiv și interesant cu puțină imaginație.

 1. Asigură-l că orice s-ar întâmpla vei fi alături de el

Inițial copii sunt extrem de dependenți de părinți în tot ceea ce fac, însă pe măsură ce cresc își capătă câte puțin independența. Deși ne uităm la ei și ne mirăm cât au crescut și cât de repede zboară timpul va trece o perioadă bună până își vor lua ”zborul”. Este important să știe că suntem alături de ei când se regăsesc în fața unei situații dificile și că îi vom susține în ceea ce fac.

 1. Creează obiceiuri pe care să le faceți împreună

Obiceiurile în familie ajută la fericirea întregii familii. Iată câteva exemple:

 • Citiți împreună și povestiți despre ce ați citit
 • Luați masa în familie întrucât este ocazia perfectă să aveți zilnic un moment al vostru bine delimitat
 1. Stabilește limite și explică-le copiilor

Stabilește limite pentru copii tăi (ora de masă, ora de culcare, timpul la desene etc) și explică-le de ce ai stabilit lucrurile în acel mod pe înțelesul lor. Atunci când va veni timpul pentru ce au de făcut vor ști dinainte cum se vor desfășura lucrurile și de ce.

Să fii părinte nu-i ușor și nici nu îți poți lua vacanță, însă cu câteva trucuri lucrurile pot deveni o idee mai simple. Efectul este vizibil treptat, iar pe termen lung lucrurile se vor așeza cum nu se poate mai bine. Începe cu trucul cel mai la îndemână și continuă cu ceea ce consideri că este potrivit pentru tine și copii tăi.

Dacă ai și alte idei care crezi că se pot adăuga la această listă adaugă-le în comentarii pentru a le testa și noi 🙂

*Photo by Robert Collins on Unsplash

Leave a Reply